KONSEPTUTVIKLING

MERKEVAREBYGGING

Om konsept / Kreativ brief

KONSEPTUTVIKLING


Hva er konseptutvikling og hva kan være viktig å tenke på?


Tenk deg at du skal lage et nettsted som skal kommuniserer din kompetanse og ferdigheter overfor en potensiell arbeidsgiver og være et sted hvor folk kan finne tips og veiledning rundt branding, some og innholdsstrategi.

For å få til det bør vi bruke litt tid på å utvikle et konsept.


Men hva er egentlig et konsept?

I markedsføring og kommunkasjon er konsept en idé med en plan. I butikk snakker vi om f.eks. Nike Shop, kleskolleksjoner (women running), inndelinger, eksponering m.m. som konsepter. Og Rema 1000 snakker eksempelvis om egne varemerker og egne (merke(varer) og industrimerker, Ikea om egne merker (f.eks. Billy), mens Kiwi, Spar, Meny osv. er konsepter i Norgesgruppen. Felles for disse er at Nike Run, Rema 1000 (merke), Billy, Kiwi m.m. startet som en idé.


Vi kan si at det er mange ulike definisjoner på hva et konsept er. Vi må dermed se på i hvilken sammenheng begrepet brukes. For eksempel kan et konsept være strategisk – NATO legger frem en plan for forsvar og sikkerhet overfor sine medlemmer, og det kan være kommunikasjonsbasert, eksempelvis i markedsføring snakker vi om et kommunikasjonskonsept.


Videre er det kommunikasjonskonsept jeg snakker om her.

Begrepet konsept har blitt blandet med idéer, kanaler, plattformer, kampanjer og så videre. Mange som jobber med markedsføring overser at det er idéen som er viktig. «Facebook-konkurranse» er ikke en idé. «Kul film» er ikke en idé.


Hva mener jeg med dette? Alt starter med en idé, men det er ikke nok. Alle har idéer (gode og dårlige). Men det er ikke idéene vi skal selge til kundene våre. 


Idéen må altså bygges på, den må støttes opp og utvikles videre. Den må bli et konsept.